Natuurwetenschappen

2de graad ASO

Later wil ik ingenieur worden.  Of misschien bioloog?  Zelf in het labo proefjes mogen doen, zo leer je de kneepjes van het vak.
Laat de proef Arts / Tandarts maar komen!

Waarom deze richting kiezen?

In de richting Natuurwetenschappen wordt de studie van de natuurverschijnselen, de levenloze en de levende materie uitgediept in de lessen Fysica, Chemie en Biologie. Deze studierichting legt vooral de klemtoon op het aanleren van een wetenschappelijke denkwijze en experimentele vaardigheden. In combinatie hiermee krijg je een stevig pakket Wiskunde te verwerken dat zeer uitdiepend mag worden genoemd.

Leerlingenprofiel

  • Je hebt een grote interesse in natuurverschijnselen en het verklaren ervan. Er wordt echter meer van je verwacht. Drang naar inzicht, zin voor nauwkeurigheid en analyse, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, planmatig werken, het zijn allemaal belangrijke vereisten voor leerlingen die kiezen voor een richting wetenschappen.
  • Je studiehouding moet gericht zijn op het begrijpend studeren van de leerstof. Een goede kennis van wiskunde is een sterk gewaardeerd hulpmiddel.
  • Een correcte en genuanceerde omschrijving van waarnemingen vereist een vlotte taalvaardigheid van het Nederlands.
  • Om inzicht te verwerven is het noodzakelijk de resultaten van demonstratieproeven te onthouden en feitenkennis te studeren. Wetenschappen studeren vereist een behoorlijke geheugencapaciteit.
  • Je bent bereid de nodige tijd te besteden aan je studies. Alleen door elke les te studeren, oefeningen voor te bereiden, taken en verslagen tijdig te maken, je nota’s ordelijk en verzorgd bij te houden maak je een behoorlijke kans om succesvol in de richting Natuurwetenschappen te slagen.

Keuzemodules

Elke leerling Natuurwetenschappen kan kiezen uit een extra module van 2 uur. Zo kan je kiezen voor bijvoorbeeld 2 uur STEM Labopraktijk om actief in het labo aan de slag te gaan, ofwel kies je voor 2 uur extra Moderne Talen zodat je extra Frans en Engels leert. 

Wat hierna?

Elke opleiding aan de universiteit of hogeschool ligt voor het grijpen.  Masteropleidingen Geneeskunde, Burgerlijk Ingenieur, Industrieel Ingenieur, Bio-ingenieurswetenschappen of Rechten? Ook een Master Geografie of Toegepaste Informatica kunnen perfect, en natuurlijk Klassieke Filologie of een taalopleiding. Keuze te over! Wil je liever een bacheloropleiding idem dito!

 

Basisvorming: Doorstroom 3e 4e
Levensbeschouwelijk vak 2
Lichamelijke opvoeding 2
Nederlands 4
Frans 3
Engels 3
Geschiedenis en burgerschap 2
Wiskunde 4
STEM - Natuurwetenschappen
  • Aardrijkskunde
  • Biologie
  • Chemie
  • Fysica
4
athena 21st century skills 1
Onderwijsloopbaanbegeleiding
en studietechnieken
1
Totaal 26 27 

 

Specifiek gedeelte: Natuurwetenschappen 3e 4e
STEM Bio - Fysica - Chemie + Labo 5
Wiskunde 1
Totaal 6 6 

 

 

© 2022 athena-school.be - Privacybeleid